lauantai 18. helmikuuta 2017

KUINKA SAADA HEVONEN POSEERAAMAAN KAMERALLE?


Korvat, korvat... Ne voivat aiheuttaa hevosia kuvatessa paljon päänvaivaa. Kuvissa tahdomme hevosten olevan ylväitä ja ryhdikkäitä, ja korvien sojottavan hörössä suoraan eteenpäin. Tämä on kuitenkin vähän ristiriidassa hevosen luontaisen käyttäytymisen kanssa, sillä tahdommehan yleensä hevosen olevan rento ja rauhallinen seurassamme, ja tätä rentoutta hevonen viestii laskemalla pään alas ja roikottamalla korviaan, eli täysin päinvastaisesti kuin miten haluamme niiden kuvassa esiintyvän!


Meidän täytyy siis saada hevosen huomio ja mielenkiinto kiinnittymään johonkin, ja koko eläin valppaaksi, eikä se aina ole niin helppoa. Alla on listattuna muutama toimivaksi todettu käytännön vinkki.

1. Rapistelu. Muovipussi, karkkipaperi, avainnippu, takin tasku... Mikä vain mistä kuuluu jännittävä ääni on hyvä kiinnittämään hevosen huomion.

2. Pomppiminen. Hyppiminen ja nopea liikkuminen saattaa saada hevosen ihmettelemään touhujanne.

3. Heittely. Talvisin voi heitellä lumipalloja ilmaan, kesäisin vaikka pikkukiviä.

4. Ääntely. Lauleskelu, viheltely, jodlaaminen... Tiedän yhden ulkomaalaisen hevoskuvaajan joka matkii karhun ääntelyä, sillä villieläimen ääni saa hevosen valppaaksi.

5. Puhelin ja YouTube. Tubesta löytyy videoita joissa on hevosen hirnuntaa, hakukenttään voi kirjoittaa vaikka "horse noises". Tämä kikka saa useimman hevosen reagoimaan.

6. Toinen hevonen. Tuo toinen hevonen kuvauspaikalle, jolloin kuvattava hevonen voi seurata sen touhuja.

7. Kuvankäsittely. Tätä pyrin itse välttämään, mutta joskus sattuu niin että onnistut ottamaan muuten täydellisen kuvan, mutta hevosen korvat ovat luimussa. Tällöin korvien asentoa on mahdollista korjata jälkikäteen kuvankäsittelyn keinoin - mutta se aihe vaatiikin jo ihan oman postauksensa.

On melko haastavaa sekä kuvata että "naurattaa" hevosta samanaikaisesti, joten jos mahdollista kannattaa pyytää kaveri avustajaksi pelleilemään sinun ja kamerasi taakse (tai siihen suuntaan mihin toivot hevosen katsovan). Hevosia kuvatessa myös nopeus on valttia.Suomenhevostamma Kristallin näkemys edustavasta poseerauksesta. ;)

Niin kuin kaikessa muussakin tekemisessä myös kuvaustilanteessa jokainen hevonen käyttäytyy erilailla. Täytyy siis aina huomioida hevosen luonne sekä aloittaa jokainen kuvaus pienieleisesti, emme missään nimessä tahdo säikäyttää tai stressata hevosta. Jotkut hevoset esiintyvät edukseen ihan ilman minkäänlaista houkuttelua, ja toisia ei voisi vähempää kiinnostaa koko homma, ja voi tuntua ettei mikään kikka auta! Ja ihan niin kuin ihmisillä hevosillakin on välillä enemmän kuvauksellisia päiviä ja välillä vähemmän. Ikinä ei pidä hermostua hevoseen, eikä kuvaushetkistä tehdä liian pitkiä. Tsemppiä kuvauksiin!

Onko sinulla jokin oma temppu jolla "nauratat" hevostasi? :) 

5 kommenttia :

 1. Raipan päähän muovipussi toimii myös ;)

  VastaaPoista
 2. Miten ponin saa seisomaan paikallaan kuvauksien ajaksi jos se vaan seuraa perässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos poni on narun päässä kiinni, se on enemmänkin koulutuskysymys. En ole ainakaan itse vielä törmännyt yhteenkään hevoseen tai poniin ketä ei sallisi narun päässä seistessä etäisyyden kasvattamisen narun pitelijään. Mutta jos hevonen pyrkii liian lähelle kannattaa omalla kehonkielellä ilmoittaa hevoselle että nyt ollaan liian lähekkäin, yleensä käden nostaminen ilmaan ja pieni hätistely auttaa. Narun päässä useimmat hevoset ymmärtävät nopeasti olla seuraamatta jos on itse napakka.

   Jos poni taas on vapaana voi homma olla vähän vaikeampaa. Mukana kannattaa olla avustaja tai pari, ketä tarvittaessa siirtää ponin takaisin haluttuun kohtaan aina kun se lähtee tulemaan kohti. Tässä maltti on valttia, ja vaatii mahdollisesti monia toistoja ennen kuin poni ymmärtää että sen halutaan jäävän paikoilleen seisomaan. Tässäkin on vähän ristiriitaa siihen että yleensä poni opetetaan seuraamaan ihmistä, joten siksi ei voi olettaa sen heti ymmärtävän ettei tässä tilanteessa pidäkään toimia niin. :)

   Poista
  2. Joo kiitos, ja siis irtiolevaa tarkoitin :)

   Poista