maanantai 27. helmikuuta 2017

MILLÄ MINÄ KUVAAN JA VINKKEJÄ KAMERAKAUPOILLE

Olen viime aikoina saanut paljon kysymyksiä liittyen kamerakalustoon. Halutaan tietää millä minä otan omat kuvani ja mitä suosittelisin muille hankittavaksi, joten ajattelin nyt kirjoittaa aiheesta ihan oman postauksensa. Tässä postauksessa jaan omia vinkkejäni ja ajatuksiani siitä millainen kalusto on hyvä nimenomaan hevoskuvausta ajatellen.

Kuvauskalustossa, kuten monessa muussakin asiassa, oma filosofiani on "vähemmän on enemmän". Moni yllättyy esimerkiksi siitä että käytän pääsääntöisesti vain kahta eri objektiivia, eikä kamerarunkoni todellakaan ole kallein, uusin ja hienoin mahdollinen. Minun mielestäni ei ole mitään järkeä keräillä isoa kokoelmaa kalliita linssejä ja tarvikkeita, joita sitten käyttää joskus harvakseltaan, vaan kannattaa mieluummin panostaa yhteen hyvään kameraan ja pariin laadukkaaseen objektiiviin, sitten kuvata niillä niin paljon kuin vain ikinä jaksaa ja oppia hallitsemaan se oma kalusto 100%.
Minulla on runkoina kaksi täysikennoista kameraa, Nikon D750 ja Nikon D610. Hevoskuvaajana eniten arvostamiani ominaisuuksia kamerassa ovat nopea sarjakuvaus, nopea, tarkka ja helppokäyttöinen automaattitarkennus sekä hyvät kuvausominaisuudet heikossa valaistuksessa. Nämä kaikki ominaisuudet löytyvät kummastakin rungosta ja olen ollut kumpaankin oikein tyytyväinen.

Minulla on myös kokemusta muista hyvin suosituista rungoista (esimerkiksi Canon 5D Mark II) jotka eivät soveltuneet minun tarpeisiini ollenkaan. Esimerkiksi tämä mainitsemani Canon oli omiaan studiokuvauksessa, mutta hevoskuvaukseen sen nopeus ei riittänyt, ei sarjakuvauksen, tarkennuksen tai kuvausasetusten säädettävyydenkään osalta.

Minä en seuraa ollenkaan mitä uusia kameroita tai linssejä markkinoille tulee, vasta sitten kun kaipaan itse jotain uutta alan katselemaan mitä on tarjolla, joten kun minulta kysytään suosituksia siitä mikä kamera kannattaa hankkia tai mielipiteitä jostain tietystä rungosta en aina osaa vastata. Tottakai osaan teknisten tietojen perusteella antaa oman arvioni siitä millaiseen käyttöön kyseinen laite minun mielestäni soveltuu, mutta en esimerkiksi osaa suoraan nimetä muita kameramalleja kuin ne joita itse käytän.

Omaan käyttöön sopivan kameran löytää parhaiten kokeilemalla. Suosittelenkin ensimmäisen oman järjestelmäkameran ostamista käytettynä, jolloin voi löytää todella hyvän kameran sopuisaan hintaan ja mikäli kamera ei sitten istukaan omaan käteen siitä voi parhaimmillaan saada takaisin saman summan kuin minkä on itsekin maksanut. Uutena ostettu kamera menettää arvoa heti. Vasta sitten kun oikeasti tietää mitä kameralta haluaa, ja tietää ettei valokuvausharrastus ole vain ohimenevä vaihe, kannattaa harkita ihan uuden kameran ostamista.

Hyvä kauppapaikka käytetylle kamerakalustolle on Facebookin VALOKUVAAJAN KIRPPIS-ryhmä, mutta myös Tori.fi kannattaa katsoa läpi. Käytettyä kalustoa ostaessa on kuitenkin hyvä olla vähän varuillaan, ja mikäli mahdollista sopia myyjän kanssa treffit jolloin voi kokeilla kalustoa ennen lopullista ostopäätöstä. Käytettynä voi parhaimmillaan löytää lähes uudenveroista kalustoa hyvään hintaan.Minun eniten käyttämäni linssi on kiinteä Nikkor 85mm f1.8 jolla kuvaan suurimman osan hevoskuvistani. Sen lisäksi minulla on Sigma 24 - 70mm f2.8 laajempia kuvia varten ja ns. yleislinssinä jolla saa hyvää ja monipuolista kuvaa lähes kaikissa tilanteissa. Nämä kaksi linssiä ovat vakiintuneet omaan käyttööni, ja harvemmin tarvitsen mitään muuta ja silloin kun tarvitsen, lainaan tai vuokraan.

Olen vuosien mittaan omistanut yhtä sun toista linssiä ja lisälaitetta ja sen itselle sopivimman kamerakaluston löytää tosiaankin vain kokeilemalla. Minä kuitenkin suosittelen kaikille kiinteitä linssejä. Eli linssejä joilla ei ole mahdollista zoomata, joiden polttoväli pysyy aina samana. Niillä saa korkeatasoista ja laadukasta jälkeä hyviä zoomeja huomattavasti edullisempaan hintaan. Kiinteällä linssillä oppii myös rajaamaan ja sommittelemaan kuvaa paremmin, sillä zoomin puute pakottaa sinut itsesi liikkumaan ja hakemaan kuvakulmia. Esimerkiksi 50mm f1.8 on edullinen ja erittäin hyvä linssi aloittelevalle kuvaajalle. Siitä löytyy omat versionsa lähestulkoon kaikilta merkeiltä ja hinta on siinä 150€ tienoilla, käytettynä saattaa löytää jopa vain 50€ hintaan! Kyseinen linssi oli oma suosikkini monta vuotta aikoinaan aloitellessani kuvausta ensimmäisen järjestelmäkamerani kanssa.Oma tapani kuvata on erittäin lavastettua ja ohjattua, joten kiinteällä linssillä työskentely onnistuu hyvin kun voin itse määrätä etäisyydet, taustat, valon suunnan suhteessa kohteeseen, kuvakulmat jne. mutta jos tykkäät kuvata esimerkiksi ratsastuskilpailuissa pidempi zoomi voisi kuitenkin olla parempi vaihtoehto kun et pysty itse vaikuttamaan etäisyyksiin ja muihin tekijöihin niin paljoa. Valovoima on linsseissä aina tärkeää, ja jos on mahdollisuus panostaa niin 70-200mm f2.8 on loistava valinta. Sigman versio linssistä maksaa vajaa 1000€ kun taas kameravalmistajien omat vastaavat ovat siinä 2500€ tienoilla. Kova hinta, mutta loistava linssi. Näitä liikkuu käytettynä myös jonkin verran, mutta ovat erittäin haluttuja!

Zoomeja, joiden maksimiaukko eri polttoväleillä vaihtelee (eli joiden nimen f-numero ilmoitetaan esimerkiksi muodossa f3.5-5.6), kannattaa välttää. Suurin osa kameroiden mukana tulevista ns. kit-linsseistä ovat juuri tällaisia. Tällaisten objektiivien kanssa kuvaaminen on hankalaa kun valotukset voivat muuttua suuresti sitä mukaan kun zoomaa, ja niiden laatu on muutenkin heikkoa. En suosittele.

Eli karheasti yleistäen ja tiivistettynä - mitä valovoimaisempi linssi (eli pienempi f-numero nimessä) sitä parempi.Kameran ja linssejen lisäksi käytän usein heijastinta ja muita valonmuokkaimia. Heijastimella saa muokattua valosta laadukkaampaa. Sillä voi joko avata tai syventää varjoja, sillä voi poistaa ympäristöstä kuvauskohteeseen heijastuvia värivirheitä, siitä voi luoda ihan uuden valonlähteen jne. Heijastinta kannattaa kuitenkin käyttää harkiten ja varovaisesti hevosten kanssa, sillä se saattaa olla joidenkin mielestä pelottava.

Valokuvaustarvikeliikkeissä myytävät heijastimet ovat ihan älyttömän kalliita, joten sieltä niitä ei kannata ostaa. Omani olen aina tilannut Ebaysta jossa hinnat ovat noin 1/4 siitä mitä kamerakaupat pyytävät. Ebayn heijastimet eivät ehkä ole kaikista kestävimpiä, mutta 10-20€ isosta heijastimesta suoraan kotiovelle toimitettuna ei ole minusta paha hinta. Heijastimen käyttö onkin ihan oma juttunsa ja ajattelin tehdä aiheesta erillisen postauksen, löytyykö sellaiselle kiinnostusta?
Kamerajalustaa käytän oikeastaan vain yhdessä tilanteessa, nimittäin silloin kun kuvaan itse itseäni. Tämän postauksen kaikki kuvat olen ottanut itse, joten suurin osa on jalustalta kuvattuja. Käytin apunani puhelinsovellusta jonka avulla saan kameran näkymän reaaliajassa puhelimeni näytölle, ja jolla voin laukaista kameran puhelimesta. Monissa uusissa kameroissa on sisäänrakennettu wifi jonka avulla puhelinta voi käyttää kaukolaukaisimena, todella kätevää! Omakuvien ottaminen vaatii sekin ihan oman postauksensa, joten aiheesta lisää myöhemmin. :)

Hevosia kuvatessa on tärkeää olla nopea, ja koen jalustan käytön todella kömpelöksi joten en koskaan käytä sitä normaalitilanteissa. Joissain kuvauksissa kameran on kuitenkin pysyttävä täysin liikumattomana pidemmän ajan ja silloin jalusta on välttämätön apu, mutta sellaiset kuvaukset ovat poikkeuksia.


Oli kuvauskalustosi mikä tahansa, minusta kaikista tärkeintä on kuitenkin kuvata paljon. Se on ainut ja paras tapa oppia hyväksi kuvaajaksi! Kuvaa kaikkea ja kaikkialla, erilaisissa ympäristöissä, eri valoissa ja säissä. Käy joka kuvauksen jälkeen ottamasi kuvat läpi ja mieti tarkkaan mikä meni hyvin ja missä olisi vielä parantamisen varaa. Pidä asiat mielessä seuraavalla kuvauskerralla. Älä koskaan sorru ajatukseen "kuvaisin muuten, mutta kun kamerani on niin huono että en viitsi...", sillä on kyllä ihan totta että kameroissa on suuriakin teknisiä eroja mutta taiteellista silmää ja kykyä hahmottaa kuvia voi harjoitella millä kameralla tahansa.

Ihan niin kuin ratsastuksessakin kun et pääse haluamaasi lopputulokseen, mietit aina ensin olisiko omassa ratsastuksessasi parantamisen varaa ennen kuin alat haukkumaan ratsuasi huonoksi. Useimmiten vika onkin ratsastajassa, ei hevosessa. Sama ajatus pätee myös valokuvaukseen, hyvä kuvaaja voi saada loistavia otoksia myös kehnolla kalustolla mutta hyvä kalusto itsessään ei kehitä huonoa kuvaajaa. Kaunis ja tunteita herättävä sisältö vetoaa ihmisiin sata kertaa enemmän kuin tekninen täydellisyys, joten jopa puhelimella voi kuvata huippuotoksia.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä, tsemppiä kuvauksiin ja muista että kaikista tärkeintä on pitää hauskaa! :)

Millä sinä kuvaat ja onko sinulla jokin tietty asia juuri nyt toivelistallasi?

14 kommenttia :

 1. Hyvä postaus! Olis hankinnassa uus objektiivi, pitäis välillä saada kuvattua kaukaakin niin ootko kuvannu ikinä/ollu kokemusta 28-300mm objektiivista? Miten on toiminu/onko kätevä (ei ainakaan tarvii ostaa montaa eri objektiivia kun niin laaja polttoväli:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole juuri kyseistä objektiivia kokeillut, mutta vastaavia laajan polttovälin objektiiveja kylläkin ja en suosittelisi sellaisia. Tässäkin on ongelmana tuo mainitsemani maksimiaukon vaihtuvuus eri polttoväleillä. Ja kun yhteen objektiiviin yhdistetään näin monta käyttötarkoitusta tai toimintoa, laatu kärsii. Suosittelisin mielummin ostamaan muutaman erilaisen kiinteän linssin eri polttoväleillä. :)

   Poista
 2. Ostin kaveriltani käytettynä Canon eos 500D:n keväällä ja sain mukaan objektiiveja, oli kittiä, telezoomia, laajakuvaa mutta yksi ylitse muiden, nimittäin 50mm f1.8. Tämä objektiivi on kamerassa ollut kiinni käytännössä koko ajan lukuunottamatta paria kertaa kun kunnon zoomille oli käyttöä, se tosin vaatii jo jalustan ettei kuvat heilahda.

  Maailma avautui siis viime toukokuussa ihan uudella tavalla, vaikka käytössä ollut (ja edelleenkin oleva) pieni peilitön Sony alpha "järkkäri" onkin ihan pätevä peli myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö, 50mm on niin loistava linssi! Kaikkien pitäisi hankkia se, ei ole hinnalla pilattu ja sopii lähes kaikkeen kuvaukseen. :)

   Poista
 3. Todella hyvä postaus, kiitos tästä! Juurikin tuo mainitsemasi 70-200 objektiivi on ollut itsellänikin harkinnassa, mutta sen kalliin hinnan takia olen katsellut myös 70-300 putkeen, joita on näemmä myynnissä lähes tonnin halvemmalla. Kuitenkin tuo hintaero epäilyttää... :D mitä suurta eroa kyseisillä objektiiveillä on ja onko tuo 70-300 miten paljon huonompi kuin 70-200?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minkä merkin kameralla kuvaat? :) Jos vain mahdollista, kannattaa 70-200 f2.8 hankkia. Sigman versio linssistä on tosiaankin alle 1000€ ja se on oikein kelpo linssi! 70-200 on myös olemassa f4-versio, mikä on f2.8 linssiä huomattavasti halvempi. 70-300 f4-5.6 ongelmana on tuo maksimiaukon vaihtuvuus eri polttoväleillä, joten valitsisin kyllä 70-200 f4 sen edelle. Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä! :)

   Poista
 4. Kiva postaus ja pitääpä koneella tulla vielä selailemaan sun blogia ja kattomaan millaisia kuvia otat :) Mitä nää hevoset muuten näissä kuvissa on?! Upeita olentoja, mutta aika vieraita itselle :'D

  VastaaPoista
 5. Voi kiitos! :) Nämä kaverit tässä ovat islanninhevosia, maailman paras hevosrotu. ;)

  VastaaPoista
 6. Minkä sovelluksen avulla noita kuvia pystyy ottaa kännykän kautta? Ois ihan mielenkiintoista ja hyödyllistä joskus itekkin kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin Nikonilla on oma sovellus jonka nimi on WMU eli Wireless Mobile Utility. Sen käyttö on todella simppeliä, kytket vain wifin päälle kamerasta, yhdistät puhelimesi kameran wifiin ja siirryt sovellukseen. Sovelluksesta käsin voit sitten ottaa kuvia (ja jos tahdot, tallentaa ne samalla myös suoraan puhelimelle) tai sitten voit selata kameran muistikorttia ja tallentaa sieltä haluamasi otokset puhelimeen. Niin kätevää! Luulisin että myös Canonilta löytyy vastaavanlainen sovellus. Teen aiheesta oman postauksensa myöhemmin, joten kannattaa pysyä kuulolla! :)

   Poista
 7. Mä oon jo pidempää salaa haaveillut vaihtavani Canonin kaluston Nikoniin. Mulla on käytössä Canon 7D, mutta tuntuu ettei siinä tahdo suorituskyky riittää ja tarkennuksessakin on ongelmia. No, ehkä sitten kun voitan lotossa :D

  Mielenkiintoinen postaus, näitä on aina kiva lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumpaakin merkkiä omistaneena pakko sanoa että Nikon istuu omaan käteenä ja käyttööni niin paljon paremmin kuin Canon. Mutta nää on toki makuasioita ja tottumuskysymyksiä. :) Ja ihana kuulla että tykkäsit postauksesta!

   Poista
 8. Hei!
  Mitä Canonin runkoa suosittelisit? Onko tuo Canon 5D Mark II täysin kelvoton? Itse en ole koskaan Nikoniin tottunut ja käytössäni aina ollut Canon. Koen kuitenkin ettei vanha 450D vastaa tarpeitani sillä saan huomattavasti parempia kuvia puhelimellani. En keskity myöskään pelkästään hevoskuvaukseen vaan maisemakuvaus on myös suuressa roolissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun mielestäni Mark II ei sopinut hevoskuvaukseen, koska oli niin hidas runko kaikinpuolin. Se oli hyvä rauhallisempiin ja staattisempiin kuvauksiin, kuten studiossa (ja varmasti myös mainitsemassasi maisemakuvauksessa). En osaa suoraan nimetä mitään tiettyä mallia mitä suosittelisin kun en oikein tunne Canonin tuotevalikoimaa, mutta omasta mielestäni tärkein ominaisuus rungossa on nopeus joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota kun vertailee eri vaihtoehtoja. :)

   Poista