lauantai 4. maaliskuuta 2017

IDEASTA VALMIIKSI VALOKUVAKSI

Tapoja valokuvata ja tehdä kuvaa on ihan yhtä monta kuin on valokuvaajaakin. Toiset dokumentoivat ympäristöään juuri sellaisena kuin se sillä hetkellä on, puuttumatta itse tapahtumien kulkuun, kun taas toiset noudattavat täsmällisesti ennalta laadittua suunnitelmaa, jossa pieninkin yksityiskohta on tarkkaan harkittu päätös eikä mitään jätetä sattuman varaan. "You can take a picture or you can make a picture" tapasi entinen valokuvauksen opettajani sanoa. Itse toimin jossain näiden kahden ääripään välimaastossa. Minulla on aina jonkinlainen ennakkokäsitys siitä mitä lähden kuvaamaan ja miksi, enkä esimerkiksi koskaan kanna kameraa mukanani jos ei ole ennalta sovittua kuvausta tiedossa.

Tässä postauksessa avaan vähän omaa työprosessiani ja käyn läpi kuvan syntyä ideoinnista ennakkovalmisteluihin, itse kuvauksesta kuvankäsittelyyn ja lopullisiin kuviin. Tässä käytän esimerkkinä viime kesänä Kultahippuja-blogin Danielasta ja Goldista kuvaamiani kuvia. Jokainen kuvaus on erilainen eivätkä asiat aina mene saman kaavan mukaan, mutta tämä kuvaus oli aika tyypillinen muotokuvaus hevosen kanssa.Eli miten ylläolevaan lopputulokseen oikein päästään?

Kuvan tekeminen alkaa aina jonkinlaisella idealla. Selaan paljon nettiä, ja aina kun kohdalle osuu erityisen inspiroiva kuva tallennan sen. Somea selatessa silmiin osuu päivän aikana satoja, ellei jopa tuhansia kuvia, ja aina välillä vastaan tulee kuvia jotka puhuttelevat enemmän kuin toiset. Joidenkin kuvien kohdalla herää välitön tunne siitä että niissä on jotain erityistä ja itselle tärkeää, jolloin otan ne heti talteen, ja saatan vasta myöhemmin palata takaisin analysoimaan mikä niissä ensinäkemällä oikein kiehtoi. Puhelimella on helppo ottaa näyttökuvia ja tietokoneella tallentaa kuvia kätevästi esimerkiksi Pinterestiin.

Enhän ole ainoa kenen selaimeen kerääntyy täysin hallitsematon määrä välilehtiä..? 

Instagram-tililleni pääset tästä: @hestafoto
Ja koska selaan kuvia pääosin Instagramissa olin erittäin iloinen kun Instaan jokin aika sitten tuli uusi toiminto, jolla voi helposti tallentaa kuvia suoraan sovelluksessa. Jokaisen kuvan alapuolella oikeassa laidassa on pieni kirjanmerkki jota painamalla kuva tallentuu. Kaikki tallentamasi kuvat löytyvät omasta profiilistasi erillisellä sivulla, ja ne näkyvät vain sinulle. Niin kätevää!

En tietenkään koskaan kopio suoraan toisen kuvaajan työtä, mutta keräilen kuvia jotka jollain lailla inspiroivat minua. Jossain kuvassa saattaa olla upea valo, toisessa mielenkiintoinen poseeraus, kolmannessa jännittävä kuvakulma ja hienot värit.


Nämä kaksi kuvaa toimivat inspiraationa näihin kuvauksiin. Kummatkin ovat vain satunnaisia Instagramissa vastaan tulleita kuvia, jotka kummatkin herättivät minussa jonkinlaisen välittömän ajatuksen. Ensimmäisessä kuvassa ponin harjaan tehty upea ruusurivistö oli sellainen jota halusin itsekin kokeilla, ja toisessa kuvassa upea vaaleanpunainen mekko inspiroi. Näistä kahdesta palasesta halusin sitten koota oman kuvani.

Idea alkaa siis selkeytyä, mutta mistä sitten mallit, mekko ja muu rekvisiitta?

Prinsessaehdokkaiksi minulle tuli heti mieleen Daniela ja Goldi, ja koska olin kuvannut heitä jo aiemmin tiesin että meidän yhteistyö sujuu hienosti. Laitoin siis Danielalle viestiä josko häntä kiinnostaisi taas kuvata, ja tottakai kiinnosti! Kerroin ideani ja Danielalta itseltään sattuikin löytymään kuvauksiin täydellinen mekko, joten siinä päästiin helpolla eikä tarvinnut ryhtyä lainamekon etsimiseen.

Koska tämä kuvaus oli ihan oma projektini, ei budjettia luonnollisestikaan ollut, joten kaikki piti saada hoitumaan ilman kustannuksia. Menin paikalliseen kukkakauppaan kysymään josko heillä mahdollisesti olisi myyntiin kelpaamattomia kukkia jotka he voisivat antaa kuvauskäyttöön. Ja kuinkas sattuikaan, kukkakaupan myyjä toi minulle takahuoneesta aivan täydellisen sävyisiä pinkkejä ruusuja! Ruusut olivat jo ihan pikkuisen nuupahtaneita jolloin niitä ei voitu enää myydä, mutta kuvauksiin ne kävisivät vielä täydellisesti.

Kuvausajankohdaksi sovittiin myöhäinen ilta, sillä halusin kuviin laskevan auringon pehmeän valon. Kun sitten kuvauspäivänä saavuin tallille oli siellä jo meikkaus ja hiustenlaitto täydessä vauhdissa. Danielan tallikaveri Tara Fay on taitava meikkaaja, ja hän teki Danielalle upean kampauksen ja näyttävän meikin. Taran töihin voi tutustua hänen Instagram-tilillään ja hänet on mahdollista saada meikkaajaksi myös omiin Hestafoto-kuvauksiisi.


Meikkaus suoritettiin tallin taukohuoneessa, ja tämä katti seurasi tarkasti epätyypillistä tallipuuhaamme. Ei ollut kisu tainnut nähdä contour-kitiä tai liquid lipstickiä aikaisemmin. ;)
Kun Danielan look oli valmis siirryimme tallin käytävälle viimeistelemään prinsessaponi Goldin. Daniela oli pessyt ponin jo edellisenä päivänä, ja se oli valmiiksi harjattu joten enää puuttuivat kukkakoristeet. Kokeilimme muutamaa eri tapaa kiinnittää ruusut ennen kuin siihen löytyi paras keino. Voin kertoa että vastapestyt jouhet ovat melkoisen liukkaat. Paras tapa saada ruusut pysymään harjassa oli ensin jakaa harja pienillä tiukoilla ponnareilla osiin, jättää ruusuihin melko paljon vartta ja sitten pujottaa varret ponnareiden sisälle.Ponillekin suoritettiin pieni "meikkaus". Hyvä kikka on sivellä ponin turpaan ja silmien ympärille babyoilia, jolloin ne korostuvat kauniisti kuvissa. Goldi oli myös sitä mieltä että hampaat kaipaisivat pientä puhdistusta. ;)


Seuraavaksi puettiin Daniela mekkoon ja alettiin valitsemaan kuvausvarusteita ponille. Minä olen erittäin tarkka siitä millaisissa varusteissa hevonen on kuvassa, sillä on niin iso merkitys lopputulokseen. Tällä kertaa valitsimme melko yksinkertaiset suitset kivoilla yksityiskohdilla. Kuvausvarusteista on tulossa oma postauksensa myöhemmin. :)Lantahommat prinsessa style. ;) 

Kun sekä prinsessa että prinsessan poni oli loppuun asti stailattu siirryttiin ulos kuvauspaikalle. Daniela oli jo ennakkoon katsonut meille potentiaalisia kuvauspaikkoja, ja päädyimme kuvaamaan pienelle laitumelle johon laskeva aurinko paistoi ihan kevyesti pilvipeitteen läpi luoden kauniin ja kuvauksellisen valon. Rakastan kuvata pehmeään ja tunnelmalliseen vastavaloon.

Aina ei hommat mene niin kuin Strömsössä ja tällä kertaa Goldi olisi viettänyt maanantai-iltaansa mieluummin ihan missä tahansa muussa seurassa kuin meidän kanssa kuvauksissa. Ja silloin kun prinsessaponi päättää ettei häntä huvita poseerata niin silloin prinsessaponi ei taatustikaan poseeraa, vaikka mitä temppua yrittäisit. Goldi on ihan mielettömän kuvauksellinen poni kun sille päälle sattuu, mutta nyt ei todellakaan ollut se päivä kun keikistely kameralle kiinnosti.

Kaikki olikin mennyt tähän mennessä niin vaivattomasti että pitihän sitä vähän haastettakin saada ja sitähän Goldi meille tarjosi! Ei ole yksikään hevonen vielä kertaakaan ollut niin vaikea kuvattava kuin mitä Goldi nyt oli. Mikään "hevosen nauratus kikka" ei ponia kiinnostanut, laiduntaminen kyllä senkin edestä. Kukkakoristeet eivät miellyttäneet ja ne saikin kätevästi irti kunhan vain ravisteli kaulaansa oikein kunnolla. Oltiin aika kaukana ylväästä ja kuninkaallisesta olemuksesta kun korvat meni luimuun joka kerta kun kehdattiin keskeyttää ponin laidunhetki.

Myöskään mallin rooli tällaisessa tilanteessa ei ole helppo. Poseeraaminen pitkässä liehuvassa mekossa on jo itsessään vaativa tehtävä ihan ilman kiukuttelevaa poniakin. Silloin kun sinun pitäisi saada oma vartalosi näyttämään hyvältä hankalassa vaatteessa, kehonkielesi rentoutuneeksi, kasvosi ilmeet hallittua ja eläydyttyä haluttuun tunnelmaan on poni joka tökkii turvallaan ja astuu varpaillesi viimeinen asia minkä haluat vierellesi.

Danielalta löytyy kuitenkin huikeeta taitoa sekä kameran takana että sen edessä, joten jollain ihmeen lailla hän onnistui hallitsemaan sekä omat poseerauksensa että yhteistyöhaluttoman ponin ja saatiin kuin saatiinkin myös todella kauniita hetkiä kaiken sähläyksen keskellä.


Kuvauksen jälkeen ajelin kotiini jossa siirsin kuvat koneelle. Reilun kolmen tunnin aikana tuli kuvattua yhteensä 840 ruutua, joista 1/3 oli "behind the scenes" materiaalia, 1/3 yhteiskuvia Danielasta ja Goldista ja 1/3 muotokuvia Danielasta, jotka otimme vielä hevoskuvauksen jälkeen. Valokuvan tekeminen on pitkä prosessi, josta minun ehdoton lempiosuuteni on itse kuvaustilanne ja siksi innostunkin usein kuvaamaan melko älyttömiä määriä lopulliseen kuvatarpeeseen nähden. Tämä kostautuu sitten kuvankäsittelyvaiheessa valinnanvaikeutena, kun hyviä ruutuja on ihan liikaa...

Näistä kuvista valitsin kaksi otosta jotka käsittelisin. Omissa projekteissani en koskaan käsittele montaa kuvaa, panostan mieluummin pariin korkealaatuiseen kuvaan kuin suureen määrään keskiverto otoksia. Hyvien kuvavalintojen tekeminen on vähintään yhtä tärkeää kuin hyvien kuvien ottaminen. Tästäkin aiheesta on tulossa oma postauksensa myöhemmin.

Tämän tyyppisissä kuvissa kuvankäsittely on kolmivaiheinen; ensin tehdään kuvavalinta, sitten peruskuvankäsittely Adobe Lightroomissa ja lopuksi yksityiskohtainen kuvankäsittely Adobe Photoshopissa. En koskaan käytä valmiita filttereitä tai presettejä kuvissani, vaan käsittelen jokaisen kuvan yksilöllisesti parhaimman mahdollisen laadun takaamiseksi ja siksi kuvankäsittely voi viedä huomattavasti pidemmän aikaa kuin itse kuvaus.


Yllä näet kuvankäsittelyn eri vaiheet. Ylimmät kuvat ovat suoraan kamerasta tulleet raakatiedostot, jotka on kuvattu kameran manuaaliasetuksilla, ja joille ei ole vielä tehty minkäänlaista jälkikäsittelyä. Keskimmäiset kuvat olen käsitellyt Lightroomissa, jossa niille on tehty peruskäsittely eli valotus, valkotasapaino, rajaus, värit ja kontrastit on säädetty kohdilleen. Alimmat kuvat ovat lopulliset kuvat jotka ovat Lightroomin jälkeen käsitelty vielä Photoshopissa. Photoshopissa kuvien sisältöä on manipuloitu - taustaa on muutettu radikaalisti, aitatolppia ja sähkölankoja on poistettu, taustan utuisuutta korostettu, meikkejä on viimeistelty, ihon sävyjä tasoitettu ja jokainen yksityiskohta käyty huolella läpi. Hyvin tehty jälkikäsittely siis vaatii aikaa, taitoa ja tarkkuutta. Mitäs sanotte, kiinnostaisiko oppia lisää kuvankäsittelystä?

Haasteista huolimatta olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Kuvien tunnelma on juuri niin seesteinen kuin halusinkin vaikka oikeasti tunnelma kuvaustilanteessa oli kyllä jotain ihan muuta... Kiitos taas Danielalle upeasta mallintyöstä ja hyvistä hermoista temppuilevan ponin kanssa, kiitos Taralle hienoista meikeistä ja hiuksista ja kiitos Goldille siitä että homman vaikeustaso ei pysynyt liian helppona. ;)

Olisitko arvannut että kahden kuvan takana on näin pitkä prosessi ja paljon työtä?

14 kommenttia :

 1. Olisi kyllä tosi kiva lukea lisää kuvankäsittelystä! Tiedätkö mitään hyviä ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse käyttänyt ammattiohjelmia jo niin monen vuoden ajan etten valitettavasti ollenkaan tiedä minkälaisia ilmaisia ohjelmia nykyään on tarjolla. Ehkä voisin jossain vaiheessa tehdä postauksen jossa itse kokeilen erilaisia ilmaisohjelmia ja kerron niistä käyttökokemuksia ja oman mielipiteeni. :)

   Mikäli kuvankäsittely alkaa kiinnostamaan yhtään enempää suosittelen hankkimaan Adoben paketin, johon kuuluu sekä Photoshopin että Lightroomin lisenssi. Sen kuukausimaksu on vain 12,39€ kuukaudessa.
   https://creative.adobe.com/fi/plans?store_code=fi

   Poista
 2. Voitko tehä blogin missä näytät miten muokkaat kuvasi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! Ehdottomasti teen jossain vaiheessa. Senhän voisi ehkä toteuttaa videomuodossa. Kiitos vinkistä. :)

   Poista
 3. Tämä oli tosi hyvä postaus! Photoshopin käyttöpostausta olisin itse vailla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tykkäsit! Ja Photoshoppi postaus on varmasti tulossa! :)

   Poista
 4. Ensimmäisestä kuvasta olisin muokannut ohjat pois, koska ne eivät tule selkästi ihmisen käteen. Muuten näyttää todella kivalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein itse asiassa sellaisenkin version mistä ohjat oli poistettu, mutta pidin tästä enemmän. Mielestäni ohjat tukevat kivasti muualta kuvasta löytyviä linjoja, ja pitää kokonaisuutta kasassa. Mutta nämä on näitä makuasioita joihin ei löydy yhtä oikeaa mielipidettä. Kiva että muuten tykkäsit! :)

   Poista
 5. Todella mielenkiintoinen postaus! En välttämättä olisi uskonut parin kuvan vaativan ihan noin paljon työtä.
  Olisi todella kiva saada joskus lukea enemmänkin siitä, miten käsittelet kuviasi. Sellaisista paitsi oppii, mutta itse ainakin saan niistä myös hurjasti motivaatiota, kun huomaa, ettei ehkä olekaan niin huono valokuvaaja, vaan enemmänkin huono kuvien muokkaamisessa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kuvankäsittelypostauksia ja tutoriaaleja tulee ihan varmasti jatkossa kun niille näyttäisi olevan kysyntää! :) Etenkin hevoskuvissa on ihan hyvä hallita vähän perussäätöjä vaativimpia juttuja, talleilla on aina kaikenlaisia naruja ja aitauksia joita ei aina voi kuvatessa välttää, joten ne on hyvä osata poistaa jälkikäteen.

   Sulla on tosi kiva blogi, pistin heti seurantaan! :)

   Poista
 6. Ihan älyttömän mielenkiintoinen postaus! Tuo on jotenkin tuttua kun ponia ei kiinnosta, ponitammat, heh. Todellakin myös kiinnostaa kuvankäsittely postaukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, ponitammoilla ei kyllä koskaan ole kahta samanlaista päivää! XD Ihana kuulla että tykkäsit postauksesta, ja kuvankäsittely juttua tulossa pian. ;)

   Poista
 7. Vihdoin eksyin blogiisi ja ihastuin heti ensisilmäyksellä. Todella mielenkiintoista sisältöä ja hienoja kuvia! Liityn ehdottomasti lukijaksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa, tervetuloa lukemaan. :) Tosi motivoivaa jatkaa kirjoittamista kun blogi on otettu niin hyvin vastaan. :)

   Poista