torstai 23. maaliskuuta 2017

VIDEOPOSTAUS: KUINKA KÄSITTELEN KUVANI

Tässä tulee vihdoin ja viimein paljon toivottu postaus siitä kuinka käsittelen kuvani. Päätin toteuttaa postauksen videon muodossa, sillä halusin näyttää prosessin aivan alusta loppuun. Vaikka kerronkin videolla koko ajan mitä teen, tämä ei varsinaisesti ole mikään tutoriaali.

Videon koostamiseen meni odotettua enemmän aikaa, sillä siitä on ainakin 10 vuotta kun olen viimeksi tehnyt editoidun videon alusta loppuun, joten hetki meni ennen kuin taas muistin miten homma toimii. Alkukankeuden jälkeen löysin kuitenkin oikeat napit ja toiminnot editointi-ohjelmasta, eli ei aikoinaan suoritetut editointikurssit ihan hukkaan ole menneet. Loppujen lopuksi videon tekeminen oli tosi hauskaa (pois lukien videolla esiintyminen, se on vielä vähän liian hurjaa, haha)!


Yllä oleva kuva on jälkikäsittelyn lopputulos. Näyttääkö kuva sinun silmääsi käsitellyltä? Ennen kuin avaat videon, tutki hetki kuvaa ja yritä arvata mitä sille on tehty. Saatat yllättyä siitä kuinka suuren muodonmuutoksen tämä otos on käynyt läpi.


Osasitko arvata mitä kuvalle oli tehty? Kaikki kuvat eivät luonnollisestikaan käy läpi näin pitkää prosessia, silloin minulla ei jäisi aikaa millekään muulle. Yritän aina kuvaustilanteessa tehdä kaikkeni että kuvankäsittelylle jäisi mahdollisimman vähän tarvetta, mutta jotkut ideat kuitenkin vaativat sen että suuri osa työstä tehdään jälkikäsittelyssä, kuten tässä tapauksessa.

Mitä tykkäsitte videosta? Lisää näitä vai pysyttelenkö jatkossa tekstissä ja kuvissa?

8 kommenttia :

 1. Ai apua kun rupee tekeen mieli photaria! :D Samat asiathan saa periaatteessa tehtyä elementsissä, mutta niin mutkan kautta ettei ole tosikaan ja työkalut ei ole ihan niin kehittyneitä (ainakaan mun vanhassa mallissa), että nuo photarin työkalut oikeen huutaa luokseen. Kai sitä pitää joskus sortua ton cc:n tilaukseen kunhan ensin uuden koneen hommaisi (sellasen kun jaksaa ohjelmia pyörittää...). Sitten pääseekin taas opettelemaan uutta ja uusia työkaluja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat asiat saa Photarissakin tehtyä monella eri tavalla. :) Elementisiä en ole koskaan kokeillutkaan, mutta suosittelen ehdottomasti ostamaan oikean Photarin ja Lightroomin. Ne saa Adoben sivuilta itselleen pakettina kuukausilisenssillä, joka on muistaakseni reilu 10€/kk, ei paha. :)

   Poista
  2. Lr onkin ollu käytössä jo useamman vuoden! Kynnys ottaa tuo cc paketti on vain ollut pieni, kun on jo valmiina tuo lr cd versio (ja elements on nyt pahimmat kuvankäsittleyn tarpeet tyydyttänyt), mutta varmaan jossain kohtaa koneen päivittämisen myötä lähtee tuo cc tilaukseen.

   Poista
  3. Aa, ymmärrän! :) Toivottavasti saat pian uuden koneen ja ohjelmistot, niin pääset kuvaamaan ja käsittelemään kesällä taas ihan täysillä! :)

   Poista
 2. Todella hyödyllinen video, lisää kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, eivätkä nämä videot varmastikaan jää tähän! :)

   Poista
 3. Kyllä sitä näköjään oppii aina uutta :D Tota patchia pitäis ite opetella käyttämään, tuppaan aina kloonaamaan kaiken ja varsinkin jonkun taivaan/sähkölankojen tms kohdalla se on aika työlästä. Ehkä vois opetella sitten kun on ylimäärästä aikaa... :D

  Sellanen tuli mieleen, mihin kiinnitin huomiota, että ilmeisesti kuvaat rawina, mutta exporttaat kuvat ennen photari-käsittelyä jpg:nä pihalle ja käsittelet jpg:nä? Oonko oikeessa? Mikäli oon, niin ootko huomannut, että se exportattu jpg-kuva kestäis jotenkin vähemmän käsittelyä kun esim raw? Ainakin fb-valokuvausryhmissä aina kohkataan sitä, että jpg kestää vähemmän käsittelyä ja rawina pitäis aina kaikki käsitellä alusta loppuun asti. :D Ite aina käsittelen kyllä rawina kun en exporttaa niitä pihalle välissä vaan käytän sitä Edit in photoshop-nappulaa, enkä nyt tiiä oonko eroa huomannut (ennen käsittelin kaiken jpg:nä), ehkä aavistuksen parempaa jälkeä jää raw-käsittelyistä. Ehkä hieman sekavasti selitetty. :D

  Ja pointsit siitä, että et käytä mitään presettejä tai filttereitä tms, arvostan! Oon ite ehkä vähän sitä mieltä, että ne on jossain määrin huijausta, joten kiva nähdä vielä muitakin sellasia kuvaajia, jotka käsittelee kaiken alusta loppuun asti ite. (Tässä ei nyt kannata keskustella sitä, onko asetusten kopioiminen yhtä huijausta... :D )
  Kaikinpuolin hyödyllinen video, joka pitäs kyllä näyttää niille heppaihmisille, jotka luulee, että tällasten kuvien käsittely on ihan iisibiisi, muutama napsaus vaan photarissa ja valmista tuli :D Kun ei se ihan niin ole.

  VastaaPoista
 4. Joo aina oppii uutta - niin kuin nytkin, tämä Edit in Photoshop-toiminto oli minulle ihan uusi nappula. :D

  Kuvaan aina kaikki kuvat RAW-kuvina, ja teen tottakai peruskäsittelyn raakakuviin ja ne tosiaankin kestävät käsittelyä paljon paremmin kuin JPG-kuvat. RAW kuvat voi käsitellä joko Lightroomissa tai Photoshopin Camera RAW-lisäosassa, nämä kaksi ovat käytännössä samat ohjelmat. Syy sille, miksi tallennan kuvan JPG-muotoon heti Lightroomin jälkeen on se, että vaikka avaisinkin kuvan Photoshopissa ns. raakakuvana, niin se todellisuudessa pakkautuu avauksen yhteydessä (kokeile vaikka, kun avaat RAW-kuvan Photoshopiin et pysty enää tallentamaan sitä alkuperäisessä muodossaan, vaan sinun on valittava uusi formaatti (oletuksena TIFF), eli tietoja on jo menetetty), joten olen valinnut hoitaa tämän pakkauksen itse. Toki saisin parhaimman mahdollisen laadun viemällä kuvan Lightroomista esim. TIFF tai PSD-muodossa, ja mikäli käsittelemäni kuva on erityisen tärkeä tai tiedän että siitä tehdään esim todella iso tuloste, vien sen PSD-muodossa. Ns. "tavallisten kuvien" kohdalla en koe saavani niin suurta hyötyä noista raskaista tiedostomuodoista, joten tallennan mieluummin kevyempään JPG-muotoon, kuitenkin parhaimmassa mahdollisessa laadussa. Ja jos rehellisiä ollaan, en ole vielä kertaakaan törmännyt tilanteeseen jossa paras JPG-laatu ei olisi riittävä nykyisten kameroiden resoluutiolla.

  Se tapa jolla teen viimeistelyn kuviin Photoshopissa ei itsessään enää heikennä laatua. En ikinä käytä kloonaustyökaluja muulla kuin 100% peittävyydellä, jolloin se ei tuhoa tekstuuria. Mikäli käyttäisin kloonaustyökalua 50% peittävyydellä, se kyllä tekisi suurta tuhoa kuvan laadulle. Samoin tekee esim. blurraaminen ja liquify-toiminto. En myöskään tee radikaaleja muutoksia väreihin tai valotuksiin enää tässä vaiheessa, joten tekemäni pienet hienosäädöt eivät heikennä kuvan laatua merkittävästi.

  Photoshopin tarjoamia kehittyneitä työkaluja ei siis ole mahdollista käyttää RAW-kuvaan millään lailla, eikä RAW-kuvaa ole mahdollista pilkkoa tasoihin. Lightroomissa on toki oma kloonaustyökalunsa, jolla on mahdollista työstää RAW-tiedostoa, mutta se ei ole niin tarkka että sillä pystyisi tekemään näin monimutkaista manipulaatiota siististi.

  Kiitos pitkästä ja pohdiskelevasta viestistäsi, ja toivottavasti vastaukseni käy sinulle järkeen. ;)

  VastaaPoista