lauantai 29. syyskuuta 2018

VINKKEJÄ ISLANTIIN OSA 1.

Islanti on uskomaton maa jossa voit yhden päivän aikana nähdä tulivuoria, vesiputoksia, kuumia lähteitä, jäätiköitä, suurilla niityillä laiduntavia isoja hevoslaumoja, rannikkovesissä uiskentelevia hylkeitä ja valaita, upeita maisemia ja hämärän laskeuduttua taivaalla leiskuvat revontulet. Islanti on nykyään yhä useamman ihmisen matkatoiveissa ainutlaatuisen luontonsa ansiosta eikä tämä satujen saari onneksi ole täältä Suomesta katsottuna kaukanakaan.

Islannissa paljon matkustaneena saan usein viestejä ihmisiltä jotka suunnittelevat omaa Islannin matkaansa, ja siksi haluan nyt koota omat vinkkini tänne blogiin kaikkien kiinnostuneiden luettavaksi. Jaan vinkit kahteen eri postaukseen jotta tekstit eivät veny liian pitkiksi. Tässä ensimmäisessä postauksessa käyn läpi käytännön vinkkejä jotka kannattaa huomioida jo ennen matkalle lähtöä ja seuraavassa postauksessa kerro siitä mitä minun mielestäni Islannissa kannattaa tehdä, kokea ja nähdä.LENTÄMINEN

Icelandair lentää suoraan Helsinki-Vantaalta Keflavíkiin reilussa kolmessa tunnissa. Myös Finnairilla on nykyään suoria lentoja ainakin sesonkiaikaan ja esimerkiksi Norwegian tarjoaa lentoja Islantiin Oslon kautta. En itse kuitenkaan suosittelisi mitään muuta matkustusmuotoa kuin suoraa lentoa ja Finnairin ja Icelandairin väliltä valitsisin ehdottomasti Icelandairin.

Icelandairin lennoilla on paljon mukavuuksia vaikka kyseessä onkin lyhyt lento. Icelandairin koneissa on jokaisella matkustajalla oma henkilökohtainen näyttö jolta voi katsoa elokuvia, sarjoja, pelata pelejä yms., tarjolla on ilmaisia virvokkeita jokaisessa matkustusluokassa ja muutamalla eurolla saa ostettua koko lennon läpi hyvin toimivan WiFi-yhteyden. Siitä iso plussa, kolme tuntia ilman Instagramia olisi pitkä aika. Henkilökunta on mukavaa ja jo koneessa pääsee oikeanlaiseen tunnelmaan kun kuulutukset ovat islanniksi ja näytöillä pyörii klippejä upeista maisemista ja onnellisista islanninhevosista. Icelandairillä on usein hyviä tarjouksia ja itse olen parhaimmillaan ostanut meno-paluu liput noin 130€ hintaan, mutta yleensä hinnat ovat olleet siinä 300€ paikkeilla.

Itse matkustan usein pelkillä käsimatkatavaroilla, koska silloin säästyy sekä aikaa että vaivaa kun ei tarvitse miettiä missä laukku menee tai odotella laukkua lennon jälkeen. Suomen päässä pääsen omalta kotioveltani aina lähtöportille asti alle puolessa tunnissa kun lentokentällä ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin kävellä turvatarkastuksen läpi. Kätevää!LIIKKUMINEN

Islannissa auto on aivan ehdoton. Maan joukkoliikenne keskittyy Reykjavíkin alueelle, ja siellä bussiyhteydet ovat ihan hyvät, mutta suurin osa nähtävyyksistä sijaitsevat kuitenkin kaupungin ulkopuolella. Reissuun ei siis kannata lähteä ilman vuokra-autoa.

Autonvuokrausfirmoja löytyy kymmenittäin, kansainvälisistä isoista yhtiöistä aina pienempiin paikallisiin yrityksiin. Auto kannattaa vuokrata etukäteen netistä, ja omien kokemusteni pohjalta suosittelen paikallisia yrityksiä kuten Blue Car Rental tai Átak Car Rental. Näiden firmojen kanssaan asioiminen on ollut helppoa ja mutkatonta, auton on saanut nopeasti ja kaikki on toiminut niin kuin on sovittu. Isompien firmojen kanssa olen kokenut asioinnin paljon vaikeammaksi, asiakaspalvelu on ollut huonoa ja palvelu aivan luokattoman hidasta. Näissä kansainvälisissä ketjufirmoissa asiakaspalvelijat yrittävät myös kaikin keinoin saada sinut vielä tiskillä ostamaan lisävakuutuksia vaikka olisit ostanut kaikki tarvittavat vakuutukset jo netistä, ja pahimmassa tapauksessa maksaisit siis samoista vakuutuksista kahteen kertaan, joten ole tarkkana!

Useimmat firmat sijaitsevat lentokentällä tai sen välittömässä läheisyydessä joten auto on helppo noutaa heti maahan saapuessa, mutta varsinkin sesonkiaikaan on varauduttava ruuhkaan ja pitkäänkin jonotukseen ennen kuin saa oman autonsa lunastettua.

Kesällä Islannissa pärjää varsin hyvin pikkuautolla ja valtaosa nähtävyyksista sijaitsevatkin hyvien teiden varrella. Talvisaikaan sen sijaan sääolosuhteet voivat olla aika hurjia, jolloin kannattaa harkita nelivetoa tai ainakin hieman isompaa menopeliä. Islannissa välimatkat ovat pitkiä ja ainakin itselläni tulee aina vietettyä suuri osa päivistä auton ratissa, joten kannattaa varata mukaan herkullisia eväitä ja hyvää musiikkia. Kannattaa myös muistaa että Islannissa lähin huoltoasema ei aina ole kovinkaan lähellä.
ASUMINEN

Itse olen useimmiten yöpynyt vieraana ystävieni luona, mutta kokemusta on myös monista erilaisista majoituksista kuten AirBnB asunnoista ja guesthouseista, kummastakin vain hyviä kokemuksia. Nykyään Islannissa turismi on suurta ja hotellit täynnä, joten majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin ennen reissua, jotta löydät parhaan hinta-laatusuhteen. Esimerkiksi pari kesää sitten kiersimme koko saaren ympäri ystäväni kanssa, jolloin varasimme majoitukset aina iltaisin sen mukaan missäpäin olimme. Tällä tyylillä pystyi hyvin matkustamaan vielä joitain vuosia sitten, mutta nykyään kaikki majoitukset ovat niin täynnä, että vapaat vaihtoehdot jäävät aika rajallisiksi ilman ennakkovarausta ja jouduimmekin ajamaan pitkiäkin matkoja ympäri Islannin maaseutuja vapaan huoneen perässä.

Islanti on sivistynyt maa ja islantilaiset mielettömän vieraanvaraisia, joten kaikki majoitusvaihtoehdot ovat lähes poikkeuksetta erittäin siistejä ja viihtyisiä, liian valikoiva ei siis tarvitse olla. Islannissa on toki myös hienompia hotelleja, mutta koska jo vaatimattomampi asuminenkin on kallista eikä Islanti ole sellainen maa jossa kannattaa käyttää aikaansa hotellilla oleskeluun, en ole koskaan kokenut tarvetta hienoille hotellihuoneille. Löhölomat ovat sitten erikseen. Nuorempana köyhänä opiskelijana on tullut nukuttua joitain öitä myös autossa sekä teltassa, enkä voi mitenkään suositella kumpaakaan.

Yksi paikka johon ihastuin ikihyväksi oli Stóra-Sandfell, joka on pienen pieni mökkikylä kirjaimellisesti keskellä ei yhtään mitään suuren vuoren juurella itäisessä Islannissa. Mökit ovat ihania perinteisiä kesämökkejä mäntypaneeliseinineen, pihagrilleineen ja pirttikalusteineen. Siellä oli aivan erityinen tunnelma ja olisin voinut jäädä sinne pidemmäksikin aikaa. Ehkä paikasta tekee erityisen myös se helpotuksen tunne mikä siihen liittyi, kun vihdoin pääsimme perille sen jälkeen kun olimme huonossa säässä ja tiheässä sumussa vahingossa oikaisseet pois päätieltä ja päädyimme ylittämään vuoren pienellä autollamme, peloissamme ja kädet täristen... Nyt seuraa pieni opettavainen tarina:

Olimme ajamassa saaren ympäri ja jossain vaiheessa navigaattorimme ohjeisti meidät pois päätieltä. Tie muuttui hiekkatieksi ja se alkoi pikkuhiljaa nousemaan yhä jyrkemmin ylämäkeen. Nousu vuorenrinnettä ylös oli oikeasti todella jyrkkä, tie liukas sateesta ja vasemmalla puolellamme jyrkkä pudostus. Näkyvyys eteenpäin oli noin 10 cm tiheän sumun takia ja kädet täristen oli vain ajettava tietä eteenpäin, sillä jos olisimme pudottaneet vauhtia tai pysähtyneet auto ei olisi enää liikkunut eteenpäin ja tie oli sen verran liukas ja kapea ettei siinä pystynyt kääntymään. Jatkoimme siis matkaa eteenpäin itku kurkussa kun ei muutakaan voinut. Tämä vuoren ylittävä tie oli 25 km pitkä, sinne tänne loikkivien lampaiden lisäksi tiellä ei ollut muuta liikennettä eikä sen varrella ollut mitään asutusta. Kaikista pelottavinta oli ettei puhelinverkkoakaan ollut joten jos jotain olisi sattunut niin siellähän olisimme sitten keskenämme yrittäneet selviytyä. Kaikki päätyi onneksi hyvin, mutta en kyllä lähtisi samanlaiselle retkelle enää uudestaan. Mitä siis tästä opimme? Pysy aina päätiellä äläkä luota navigaattorin ehdottamiin oikoreitteihin.
SYÖMINEN

Islannissa ulkona syöminen on kallista, eikä aina kovin laadukasta. Reykjavíkissä ravintolavaihtoehtoja on paljon, mutta monessa paikassa, varsinkin keskustan alueella ja ostoskeskuksissa, taso on laskenut sekä ruuan että asiakaspalvelun osalta turismin nousun myötä. Enää ravintoloiden ei tarvitse välittää siitä tuleeko asiakas takaisin vai ei, kun asiakaskunta on niin vaihtuvaa. Ei ole ollenkaan poikkeuksellista että esimerkiksi ihan täysin tavallisesta pizzasta ja limusta joutuu maksamaan 30€. Ja voin kertoa että siinä vaiheessa kun olet kolme päivää putkeen joutunut pettymään jokaiseen 30€:n pizzaan/salaattiin/muuhun perusateriaasi, se alkaa vähän harmittamaan.

Kannattaa siis melko tarkasti pohtia mihin menee syömään ja kysyä paikallisilta suosituksia. Islantilaiset itse ovat omaksuneet hyvin amerikkalaisen tavan syödä, pikaruokaloita löytyy Reykjavíkin alueelta tiheään ja paikallisia hodari-, hamppari- ja pizzapaikkoja on paljon mutta myös kansainvälisiä ketjuravintoloita. Esimerkiksi Suomeen vasta rantautunut TacoBell on ollut Islannissa jo yli 10 vuotta. Reykjavíkin ulkopuolella ravintolavaihtoehdot ovat huomattavasti suppeampia ja hintatasoa jopa korkeampi. Mikäli majoituspaikassasi on kokkausmahdollisuus suosittelen tekemään ainakin osan ruuista itse.

Onneksi niitä hyviäkin paikkoja löytyy ja oma ehdoton suosikkiravintolani on Selfossissa sijaitseva Kaffi Krús, joka on ehkä maailman viihtyisin kahvila/ravintola. Ruoka siellä on todella hyvää ja hinta-laatusuhde kohdillaan. Käyn Kaffi Krúsissa aina kuin olen Selfossin suunnilla, sinne on ollut helppo mennä ystävien kanssa lounaalle, sopia tapaamisia tai istuskella yksin läppärin kanssa ja aina on saanut hyvää ruokaa ja palvelu on ollut ystävällistä.

Islannissa seurataan hyvin maailman ruokatrendejä, ja erikoisruokavaliot osataan ottaa huomioon. Itse olen vegaanisella ruokavaliolla enkä ole kokenut sitä Islannissa ongelmalliseksi, aina on löytynyt vaihtoehtoja, toisin kuin joissain muissa maissa. Reykjavíkissä on joitain vegaaniravintoloita, mutta oikeastaan missä vain on aina vegaanisia vaihtoehtoja tarjolla ja myös ruokakaupoissa on hyvät vegaanituotevalikoimat.SHOPPAILU

Islanti ei ole mikään shoppailijan paratiisi (paitsi tietysti poikkeuksena jos olet shoppailemassa islanninhevosta), sillä hintataso on korkea. Reykjavíkissä on kuitenkin kaksi ostoskeskusta, Kringlan ja Smáralind. Niissä on ihan hauska kierrellä jos on esimerkiksi sateisena päivänä Reykjavíkissä, mutta samat H&M:t ja Zarat niistä löytyy kuin kaikkialta muualtakin, paitsi korkeammilla hinnoilla.

Joitain islantilaisia vaatemerkkejä kannattaa katsoa, kuten 66North ja Cintamani, jotka kummatkin valmistavat laadukkaita ulkoiluvaatteita. Kummallakin merkillä on outlet myymälät Reykjavíkissä joissa saattaa tehdä hyviä löytöjä, mutta esimerkiksi kauppakeskusten liikkeissä hinnat ovat korkeat ja samat tuotteet on usein mahdollista löytää netistä paremmin hinnoin. Sama koskee ratsastusvarusteita - tilaa netistä. Turistikauppoja on runsaasti ympäri Islantia, ja niissä kaikissa myydään samoja ylihintaisia matkamuistoja. Jotkut ehkä tykkäävät, mutta itse välttelen turhaa krääsää enkä ole löytänyt näistä juurikaan mitään ostamisen arvoista.

Minulla on tapana viedä Islannista tuliaisiksi paikallista karkkia ja suklaata, sillä sen homman islantilaiset osaavat! Islantilaiset makeiset ovat todennäköisesti maailman parhaita. Vain reilun 300 000 asukkaan maaksi Islannin paikallinen karkkivalikoima on ihan käsittämättömän laaja. Islannissa syödään paljon lakua ja salmiakkia aivan kuten Suomessakin, ja islantilaisilla on useita erilaisia makeisia joissa on yhdistetty suklaata ja lakua. Nam! Myös vegaanisella ruokavaliollani olen löytänyt todella paljon erilaisia herkkuvaihtoehtoja.

Islannissa voi maksaa pankki- tai luottokortilla aivan joka ikisessä paikassa. Itse en koskaan nosta käteistä Islantiin matkatessa, eikä sille ole ollut tarvetta. En itse asiassa aina kanna edes lompakkoa mukanani, vaan kaikki maksut hoituvat kätevästi iPhonen ApplePay ominaisuudella.


PUKEUTUMINEN

Islannissa säät vaihtelevat. Tunnin sisällä saattaa olla kaikkea raekuuroista auringonpaisteeseen ja täydestä tyyneydestä hirmumyrskyyn. Mutta lähtökohtaisesti kannattaa varautua siihen että on kylmä ja tuulee kovaa, niin kesäisin kuin talvisinkin. Kerrospukeutuminen kannattaa ja vettäpitävät materiaalit ovat hyvä valinta. Toppatakki ja pipo eivät ole missään nimessä liioittelua kesälläkään. Kuten jo aiemmin mainitsin matkustan yleensä pelkillä käsimatkatavaroilla, joten pakkaamalla fiksusti saa kyllä vaatteet jokaiselle säälle mahdutettua pieneenkin laukkuun.

Näin valokuvaajana on pakko myöntää että autossa kulkee usein mukana kaksi eri vaatekertaa - yksi siisti asu valokuvia varten ja toinen asu joka käytännössä on kasa kaikkea lämmintä päällekkäin niihin hetkiin kun kamerat ovat repussa. Toimii! 

HEVOSMATKAAJILLE HUOMIOITAVAA

Mikäli mielit ratsastamaan Islannissa ja ajatuksissa on ottaa omaa ratsastusvarustetta mukaan, täytyy olla tietoinen käytettyjen ratsastusvarusteiden tuontia koskevista säädöksistä. Islantiin ei saa esimerkiksi ollenkaan tuoda muussa maassa käytössä olleita käsineitä, raippoja, suitsia tai satuloita edes pestyinä. Omat ratsastusvaatteet tulee pestä huolellisesti pesukoneessa ja sellaiset varusteet jotka eivät kestä konepesua kuten ratsastussaappaat ja kypärä tulee huuhdella huolellisesti sekä desinfioida (esimerkiksi Virkon-S on tähän sopiva tuote) hyvissä ajoin ennen reissua.

Nämä toimenpiteet siksi että halutaan suojella islanninhevosia mahdollisilta virustartunnoilta sillä Islannissa ei esiinny samoja tauteja kuin muualla maailmassa ja tästä syystä islanninhevosia ei esimerkiksi rokoteta samalla lailla kuin meillä täällä Suomessa. Lisää varusteiden tuonnista ja siihen liittyvistä säädöksistä voit lukea täältä. Kunnioitathan tätä sääntöä, sillä jo yhden turistin mukana kantautuva virus voisi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa epidemian koko maahan.

Myös hevosten tuonti Islantiin on täysin kiellettyä, mikä tarkoittaa sitä että esimerkiksi kansainvälisiin kilpailuihin matkaava hevonen ei voi enää ikinä palata takaisin kotiinsa. Tämä on tietenkin hieman surullista, mutta sääntö on ollut käytössä jo lähes tuhat vuotta ja sillä halutaan varmistaa että rotu pysyy terveenä ja puhtaana. Islannissa ei ole ollenkaan muun rotuisia hevosia kuin islanninhevosia.Hintataso Islannissa on korkea mutta suurin nähtävyys on kuitenkin luonto, ja sitä saa ihastella ihan ilmaiseksi, joten pienellä suunnittelulla reissuun on varmasti mahdollista lähteä myös pienemmällä budjetilla.

Itse käyn Islannissa usein, sillä sinne on helppo lähteä aina kun kaipaan pientä irtiottoa arjesta. On mukavaa kun kaikki siellä on niin tuttua ja kotoisaa ja tietää viihtyvänsä. Islanti tuntuu minusta jo toiselta kotimaalta ja joka reissulla sitä ihastuu niihin uskomattomiin maisemiin ja islantilaiseen kulttuuriin hieman enemmän. Islanti on oikea satujen saari joka jokaisen kannattaisi kokea edes kerran elämässään.

Tässäpä oli ensimmäinen osa siitä mitä kannattaa ottaa huomioon Islantiin reissatessa, toivottavasti tästä on hyötyä niille ketkä suunnittelevat omaa reissua. Kysy kommenteissa mikäli jokin asia jäi vielä askarruttamaan! Ensi postauksessa kerron vinkkejä siitä mitä kannattaa nähdä ja tehdä.

Oletko käynyt Islannissa tai haluaisitko käydä? :) 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti